Internationaal energiebureau IEA zegt het vrijdag heel voorzichtig: misschien is de olieprijs wel over het dieptepunt heen. Maar wat als de productie in Iran op gang komt?

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde donderdag verregaande maatregelen aan om de inflatie aan te jagen. Als banken geld willen lenen, krijgen ze zelfs geld toe – alles om het prijspeil wat omhoog te krikken.

Eén van de belangrijkste oorzaken van de lage inflatie is de goedkope olie. Grote olieproducenten als Rusland en Saudi-Arabië proberen de olieprijs weer wat op te drijven door de productie te bevriezen. Gaat dat iets opleveren?

Op het eerste oog lijkt het plan succes te hebben: de olieprijs stijgt nu al een maand lang vrij stabiel. Het hoogtepunt werd donderdag bereikt, toen een vat Brent-olie de 41 dollar aantikte. De prijs is in een maand tijd met een derde gestegen, zie onderstaande grafiek.

(klik voor uitvergroting)

brent olie prijs

 

Maar voorlopig zijn het alleen nog maar woorden die de prijs hebben opgedreven: een echte OPEC-deal ligt er namelijk nog niet. Die moet komende maand worden gesloten, als de landen bij elkaar komen. De datum moet nog worden geprikt.

Iran produceert minder dan verwacht

Hoewel het plan met enthousiasme werd ontvangen door onder meer de meeste OPEC-landen, is het is maar de vraag of het wel tot een overeenkomst komt: een gecoördineerde productieverlaging zit er waarschijnlijk niet, kondigde de Saudische minister van Olie eerder al aan. Onder meer landen als Irak en Iran liggen dwars.

Nu de sancties tegen Iran zijn opgeheven, kan het land eindelijk weer olie exporteren naar het westen. De Iraniërs zien het vanzelfsprekend niet zitten om de productie te verlagen: er ligt eindelijk een kans om weer flink te verdienen aan de westerse grootverbruikers. Zij noemden het plan om de productie te bevriezen dan ook 'belachelijk'.

Iran pompt sinds 2012, toen het olie-embargo werd ingesteld, flink minder olie op. Zie daarvoor onderstaande grafiek. De Iraanse leiders willen nu de productie weer opvoeren.

(klik voor vergroting)

chart

Afgelopen maand meerde de eerste tanker met Iraanse olie sinds 2012 aan in Europa, en Iran is vastbesloten om de productie verder op te voeren. Dat zou een flinke tik betekenen voor de plannen van de Saudiërs.

Voorlopig komt dat echter nog niet van de grond, signaleert de IEA. Bedrijven in Europa zijn nog altijd terughoudend om zaken te doen met Iran. De productie stijgt wel, maar lang niet zo hard als was verwacht.

IEA ziet lichtpuntjes

Dat Iran wat geleidelijker de productie opvoert dan verwacht, is een steuntje in de rug voor de olieprijs. Sommige landen, zoals Irak en Nigeria, produceerden in februari bovendien ook zonder akkoord al wat minder olie. Ook de zwakkere dollar dreef de prijs wat op.

Mochten de plannen voor het bevriezen van de productie doorgaan, dan is er geen man overboord. De IEA denkt dat als er al een akkoord komt, de olieprijs daar waarschijnlijk nauwelijks door zal worden beïnvloed.

De IEA ziet daarnaast vooral lichtpuntjes in de groeiende vraag naar olie, onder meer vanuit landen als India. Ook in China neemt de vraag naar olie nog altijd toe, zij het minder hard dan voorheen. Zie onderstaande grafiek voor een prognose van de IEA.

(klik voor vergroting)

chart (2)

De positieve noot van de IEA is wel voorzien van een dikke disclaimer: de groei van de vraag is fragiel. Als de prijzen nog verder stijgen, zou dat de vraag weer onder druk kunnen zetten. Daarnaast waarschuwt de denktank dat er nog altijd een flinke overproductie is, die pas in de tweede helft van dit jaar een beetje wordt gedicht.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl